Setiausaha Negara Mike Pompeo menuduh China menetapkan usaha pencegahan koronavirus

Setiausaha Negara Mike Pompeo menuduh China menetapkan usaha pencegahan koronavirus

Setiausaha Negara Mike Pompeo pada hari Jumaat menyalahkan China kerana meletakkan A.S. “Di belakang lengkung” dalam usaha untuk merebak wabak koronavirus.

Dalam wawancara CNBC, Pompeo berkata ia telah membuktikan “sangat mengecewakan” untuk bekerja dengan kerajaan China untuk mendapatkan data mengenai coronavirus, “yang akhirnya akan menjadi penyelesaian untuk kedua-dua mendapatkan vaksin dan menyerang risiko ini.”

“Ingat, inilah coronavirus Wuhan yang menyebabkan ini, dan maklumat yang kami dapati di hujung depan perkara ini tidak sempurna dan telah membawa kami ke tempat di mana banyak cabaran yang kita hadapi hari ini telah meletakkan kita di belakang lengkung, “kata Pompeo dalam temu bual dengan” Box Squawk “CNBC.

“Itu bukan cara doktor penyakit berjangkit memberitahu saya ia harus berfungsi. Ini bukan cara Amerika bekerja dengan ketelusan dan keterbukaan dan perkongsian maklumat yang perlu dilakukan. ”

Kes-kes global COVID-19 melepasi 100,000 pada hari Jumaat, dengan sekurang-kurangnya 3,280 kematian. Majoriti kes masih berada di China, di mana virus itu berasal pada bulan Disember.

Angka kematian koronavirus di A.S. telah meningkat kepada sekurang-kurangnya 14, dengan sekurang-kurangnya 233 kes dilaporkan di seluruh negara. Negeri California dan Washington mempunyai bilangan kes terbesar. Negeri Washington telah melihat 13 daripada kematian. Yang lainnya berada di California.

Pompeo menolak apa-apa cadangan bahawa wabak global coronavirus boleh berasal dari luar China, sebuah naratif yang ditekan oleh media yang dikendalikan oleh kerajaan China.

“Tidak kurang kuasa daripada Parti Komunis China berkata ia datang dari Wuhan,” kata Pompeo. “Jadi jangan ambil kata Mike Pompeo untuknya. Kami mempunyai keyakinan yang tinggi bahawa kita tahu di mana ini bermula. ”

“Kami juga mempunyai keyakinan yang tinggi, bahawa terdapat maklumat yang boleh dibuat dengan lebih cepat dan data yang dapat disediakan dan dikongsi di kalangan profesional kesihatan di seluruh dunia,” tambah Pompeo. “Ia yang paling malang.”

Pompeo berkata beliau percaya pada A.S. keupayaan kerajaan untuk bertindak balas dengan betul terhadap coronavirus. “Saya yakin kami dapat mengendalikannya di sini. Saya yakin bahawa kita akan mengendalikannya lebih baik daripada mana-mana negara di dunia. ”

Terdahulu dalam wabak itu, sesetengah orang menimbulkan kebimbangan mengenai kapasiti negeri dan tempatan untuk menguji virus itu. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit kemudian mengubah garis panduan ujiannya untuk membenarkan lebih ramai doktor di seluruh A.S. untuk menguji virus.

Pompeo berkata kerjanya untuk memerangi virus itu lebih memberi tumpuan kepada sambutan Amerika di luar negara, tetapi beliau memuji usaha domestik untuk meningkatkan kapasiti ujian.

“Mereka cuba mendapatkan sektor swasta untuk mendapatkan kadar yang betul supaya kami dapat melakukan semua ujian yang diperlukan,” kata Pompeo. “Kami telah mengambil ini dengan serius. Kami akan terus melakukannya. Kit ujian adalah salah satu elemen usaha Amerika untuk mengurangkan risiko. ”

Ditanya tentang kesilapan awal awal dari CDC, yang menghantar kit ujian yang bermasalah ke makmal kesihatan awam di seluruh negara, Pompeo berkata, “Kita perlu mendapatkannya dengan betul.”

Sumber : www.cnbc.com

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *